Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat iedereen een gedeelte van zijn inkomsten afstaat aan de overheid. Het gedeelte van salaris wat wij afstaan heet inkomstenbelasting. Waarom wij dit moeten af staan en wat er met dit geld gebeurt gaan we in deze tekst bekijken.

Inkomstenbelasting

Deze vorm van belasting kennen we al heel wat jaren en daarnaast is een belasting op de inkomsten absoluut niet alleen in Nederland aan de orde. De inwoners van Nederland betalen niet alleen belasting op het inkomen, maar bijvoorbeeld ook voor bezittingen en spaargeld. Belastingen worden volgens de belastingdienst ondergebracht in drie verschillende categorieën. Deze categorieën worden ook wel boxen genoemd. Belasting op de inkomsten valt onder box 1. Inwoners van Nederland betalen altijd een gedeelte belasting over hun inkomen. Hoeveel dit is, heeft te maken met hoeveel inkomsten iemand heeft. Iemand die moet rondkomen van een laag inkomen kan natuurlijk niet hetzelfde percentage betalen als iemand die miljoenen verdient. Hiervoor is dus een berekening verzonnen. Er zijn drie verschillende trappen waarboven iemand een bepaald percentage moet afdragen. Wanneer je boven de 68.507 euro op jaarbasis komt, betaal je het hoogste percentage aan inkomstenbelasting in vergelijking met de andere percentages.

Waarom is deze belasting er?

Maar waarom betalen inwoners van Nederland eigenlijk belastingen? Dat heeft te maken met de inkomsten van de overheid. Een land heeft natuurlijk inkomsten nodig zodat het land bepaalde dingen kan bieden. Sommige mensen kunnen namelijk niet aan het werk en daar moeten dus bepaalde oplossingen voor bedacht worden. De belastingen op de inkomsten zijn een van de inkomsten die de overheid heeft. Daarnaast zijn er nog een aantal bedrijven die in bezit zijn van de overheid (denk aan KLM, Holland Casino en de Nederlandse spoorwegen), maar het grootste gedeelte van de inkomsten van de overheid van Nederland komen van de inkomstenbelastingen. Kijk eens bij Adcam Administraties voor de mogelijkheden.

Aangifte

Om goed in de gaten te kunnen houden of de belastingen goed betaald worden door werknemers, kunnen zij jaarlijks aangifte doen. Tijdens deze aangifte geven zij letterlijk aan hoeveel inkomsten zij in het afgelopen jaar ontvangen hebben. De Belastingdienst kijkt hierdoor na of er voldoende of misschien te weinig of teveel aan belasting is betaald. Wanneer er teveel is betaald, krijgt de inwoner dit bedrag weer terug. Wanneer er onvoldoende is betaald, moet de inwoner het te weinig betaalde bedrag alsnog nabetalen. Wanneer er precies voldoende betaald is, hoeft de inwoner verder niets te doen. De belasting is dan voldoende betaald en alles is gedaan zoals het hoort volgens de Nederlandse overheid.


Delen